Krasobruslařský oddíl TJ Stadion Brno slaví 50 let od svého vzniku

Jeden z největších a nejúspěšnějších krasobruslařských klubů v České republice, TJ Stadion Brno, slaví 22. února 2016 významné výročí, 50 let od svého vzniku. Součástí oslav padesátileté existence oddílu bude několik doprovodných akcí, z nichž největší bude březnová akce Velikonoce na ledě s podtitulem 50 let. 

Z historie TJ Stadion Brno 

Krasobruslení se začalo v Brně výrazněji rozvíjet až po otevření zimního stadionu za Lužánkami v roce 1948. Oddíl krasobruslení byl nejprve ustaven při TJ Zbrojovka, poté přešel do TJ Slovan Staré Brno. Po krátké činnosti v oddílu přešla část závodníků i funkcionářů do TJ Spartak Královopolská, čímž v Brně vznikly dva krasobruslařské oddíly, které svoji činnost vyvíjely souběžně do druhé poloviny šedesátých let. V roce 1966 došlo ke sloučení obou oddílů v Tělovýchovnou jednotu Stadion Brno, a jak se brzy ukázalo, bylo toto rozhodnutí přínosné pro rozvoj i výkonnostní růst brněnských krasobruslařů. Za poměrně krátkou dobu vychoval tehdy oddíl z dostatečně velké základny a za přispění zkušených trenérů mnoho reprezentantů. Nejznámějšími byli manželé Balunovi ve sportovních dvojicích a v sólové kategorii Jana Dočekalová - Mrázková.

V roce 1973 bylo na základě rozhodnutí ÚV ČSTV založeno v Brně Středisko vrcholového sportu (SVS), jehož členy se mohli stát pouze vybraní závodníci a trenéři. Vedoucím SVS byl trenér Karol Divín, bývalý československý reprezentant a významná osobnost světového krasobruslení. Krasobruslařům byly ve středisku poskytnuty kvalitní tréninkové podmínky, které se projevily dalším zlepšováním sportovních výsledků. TJ Stadion Brno měla v této době závodníky, kteří získávali republikové tituly a účastnili se nejvyšších mezinárodních soutěží (ME, MS, ZOH). K výrazným jménům patřili Zdeněk Pazdírek, Renata Baierová, Ingrid a Alan Spiegelovi ve sportovních dvojicích a Anna Pisánská s Jiřím Musilem v tanečních párech. 

V roce 1981 byla pro tréninkovou přípravu krasobruslařů TJ Stadion Brno slavnostně otevřena krasobruslařská hala na Křídlovické ulici, v níž oddíl působí dodnes. Sportoviště disponovalo ledovou plochou určenou výhradně pro krasobruslaře, zrcadlovým baletním sálem a kvalitním zázemím. Ve své době se jednalo o první takto zaměřené sportoviště u nás. Dodnes TJ Stadion Brno zajišťuje provoz sportovního zařízení a prostřednictvím postupné modernizace se jej daří udržovat na velmi dobré úrovni pro provozování sportovních aktivit. 

Nejúspěšnějšími sportovci, kteří vyšli z TJ Stadion Brno, byli v historii oddílu bezesporu Radka Kovaříková a René Novotný. V dějinách československého a později i českého krasobruslení se jedná o nejúspěšnější sportovní dvojici všech dob. V roce 1995 získali Kovaříková s Novotným v anglickém Birminghamu titul mistrů světa, v letech 1995 a 1997 byli rovněž dvojnásobnými mistry světa mezi profesionály. Dvojice trénovala dlouhá léta pod vedením trenéra Ing. Ivana Rezka. Úspěchy na mezinárodním poli zaznamenala na přelomu tisíciletí také další sportovní dvojice Kateřina Beránková - Otto Dlabola, k jejíž nejlepším výsledkům patřilo například 8. místo na ZOH v roce 2002. 

Současná činnost a úspěchy TJ Stadion Brno 

Mezi současnou krasobruslařskou špičku našeho oddílu patří reprezentanti Michal Březina, , vicemistr juniorského MS z roku 2009, bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 2013 a několikanásobný účastník světových šampionátů i olympijských her, a jeho sestra Eliška Březinová, trojnásobná mistryně České republiky a rovněž účastnice nejvyšších mezinárodních soutěží. Z juniorských závodníků jsou nejúspěšnějšími sólisté Petr Kotlařík a Natálie Kratěnová, kteří jsou zařazeni do reprezentačního týmu České republiky. 

Oddíl TJ Stadion Brno, jehož hlavní činností je výcvik základů bruslení a systematická celoroční příprava krasobruslařů ve výkonnostním i vrcholovém krasobruslení, má bohatou členskh úrovní. Snahou oddílu je i nadále pokračovat v úspěšné a dlouholeté tradici spojené s přípravou krasobruslařů, a to i pro párové disciplíny. V současnosti se v oddíle připravuje kromě sólistů rovněž několik mladých tanečních párů. Příslibem ou základnu. Registruje přibližně sto závodníků všech věkových kategorií, různých krasobruslařských disciplín a výkonnostnícdo budoucnosti pro oddíl TJ Stadion Brno mohou být také aktuální úspěchy zástupců žákovských a nováčkovských kategorií. 

Svou členskou základnu rozšiřuje oddíl prostřednictvím organizování každoročních kurzů bruslení. Na základě výběru se rekrutují děti s pohybovými dispozicemi pro krasobruslení a rovněž se zájmem nadále pokračovat v intenzivní sportovní přípravě. Velmi oblíbeným je již po několik let kromě tradičního kurzu bruslení pro děti také kurz bruslení pro dospělé. Oddíl si tak vybudoval základnu i v soutěžní kategorii Adult.

TJ Stadion Brno je rovněž organizátorem několika pravidelných akcí v sezoně. Již několik let pořádá tři krasobruslařské závody (Velká cena Brna, Memoriál Stanislava Suka, Vánoční závod), prezentuje se na různých sportovních akcích (např. veletrh SportLife) a podílí se společně s hlavním organizátorem, společností Sportmedia v zastoupení Vladimíra Koudelky, na organizaci již tradiční akce Velikonoce na ledě. 

Velikonoce na ledě jako doprovodná akce oslav 

Právě akce Velikonoce na ledě s podtitulem 50 let, která se uskuteční v pondělí 21. března 2016 bude největší doprovodnou akcí spojenou s oslavami 50. výročí TJ Stadion Brno od svého vzniku. Bohatý program, v němž nebudou chybět i známé osobnosti ze sportovního či zábavního světa, doprovodí krasobruslařská vystoupení, v nichž se představí závodníci z TJ Stadion Brno. 

(autor TZ: Gabriela Žilková Hrázská)

Tisková zpráva